Elevii de clasa a VIII-a susțin astăzi proba scrisă la Matematică în cadrul simulării Evaluării Naționale 2023. Iată care au fost subiectele.
UPDATE: Subiectele și baremul de corectare de la simularea Evaluării Naționale 2023 la Matematică au fost publicate pe edu.ro.
Dă click pe link-urile de mai jos pentru a descărca subiectele și baremul.
EN_VIII_Matematica_2023_var_simulare_LRO
EN_VIII_Matematica_2023_bar_simulare_LRO
Știrea inițială:
Elevii au avut un timp de rezolvare de două ore, de la 9:00 la 11:00 și un punctaj din oficiu de 10 puncte. Subiectele au fost axate mai ales pe probleme și exerciții abstracte, fără referiri la situații din viața reală. O singură problemă a avut câteva elemente din realitate, dar și aceea se rezuma la câteva operații matematice în rezolvare.
Primele două subiecte, de câte 30 de puncte fiecare, au avut itemi obiectivi – de tip grilă – cu un singur răspuns corect. Subiectul al III-lea a fost cu probleme de algebră și geometrie.
Subiectul I
Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect. – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos:
Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x , divizibil cu 10 , este egal cu:
a) 17
b) 70
c) 100
d) 170
Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:
a) 10
b) 20
c) 25
d) 100
Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:
a) −9
b) −3
c) 3
d) 6
Inversul numărului 2/3 este numărul:
a) -3/2
b) −2/3
c) 2/3
d) 3/2
Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y = 3 -2√2 și y = 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:
Elena √17
Maria √2
George 1
Mihai 3
Dintre cei patru elevi, cel care a calculat corect media geometrică este:
a) Elena
b) Maria
c) George
d) Mihai
Afirmația „Numărul 4 este mai mare decât numărul 2 5 .” este:
a) adevărată
b) falsă
Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item
1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B. Lungimea segmentului CD este egală cu:
a) 5cm
b) 10cm
c) 15cm
d) 20cm
Cea mai dificilă problemă remarcată de elevi, la ieșirea de la proba scrisă, a fost cea de la Subiectul al III-lea, punctul 6. Baremele de corectare și notare vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15:00 și vor putea fi descărcate de pe site-ul edu.ro.
Ultima simulare va avea loc mâine la Limba și Literatura Maternă, iar rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.
Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, menţionează Ministerul Educaţiei.